Czy uprawa winorośli w Polsce może się udać? Oczywiście, że tak! Jest to co prawda roślina rosnąca w klimacie śródziemnomorskim, dlatego jej hodowla w naszym kraju to nie lada wyzwania – ale z naszymi wskazówkami z pewnością sobie poradzisz. Tym bardziej, jeżeli wybierzesz odpowiednie odmiany – takie, które są bardziej odporne na mróz, a dzięki temu lepiej dostosowane do polskiego klimatu. Warto również zastosować kwasy humusowe, które wykazują dużą skuteczność w poprawie wzrostu i odporności winorośli.
Gdzie sadzić? Jakie wymagania ma uprawa winorośli w Polsce?
Winorośl uwielbia klimat śródziemnomorski, a to oznacza przede wszystkim dużo słońca. Dlatego wybierz dla niej stanowiska ciepłe, nasłonecznione, a jednocześnie osłonięte od wiatru. Zazwyczaj doskonale spisują się wzgórza, ale Twoja winorośl równie dobrze może rosnąć np. przy domu – z jednak strony osłonięta ścianami, a z drugiej np. żywopłotem. Oczywiście pod warunkiem, że będzie skąpana w słońcu – to jest najważniejsze. Możesz także rozważyć uprawę pod osłoną – tunelu foliowym lub szklarni.
Co oprócz tego? Winorośl wymaga żyznej, przepuszczalnej gleby o pH w zakresie 6,5-7,2. W okresie deficytów wody należy ją podlewać. Warto również stosować nawozy wieloskładnikowe i wspierać jej rozwój kwasami humusowymi, ale o tym nieco później.
Co sadzić? Odmiany winorośli
W Polsce najlepiej sadzić winorośle o ponadprzeciętnej odporności na mróz – takie, które bez szwanku przetrwają wiosenne przymrozki. Warto również zwrócić uwagę na odporność na choroby grzybicze. Nad odmianami spełniającymi te wymagania od lat pracuje Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Oto kilka z wartych uwagi odmian:
- Kristaly – pochodząca z Węgier odmiana deserowa. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Kristaly cechuje wysoka plenność
- Nero – kolejna węgierska odmiana o wysokiej plenności. Regularnie owocuje, wydając średniej wielkości granatowe owoce.
- Alwood – to deserowa odmiana reprezentująca amerykańskie winorośle. Wytrzymuje mrozy do -30 stopni Celsjusza, dlatego nie wymaga okrywania na zimę. Świetna do polskich warunków.
- Ajwaz – wcześnie dojrzewająca odmiana o wysokiej plenności. Mrozoodporna do temperatury -20 stopni Celsjusza.
- Aurora – odmiana przerobowa na wina białe. Mrozoodporna, wcześnie dojrzewająca, o stosunkowo niedużych (ewentualnie średnich) jagodach.
- Cascade – jedna z najlepiej znanych w Polsce odmian winorośli. Pochodzi z Francji i jest odmianą przerobową na wina czerwone. Mrozoodporna; zbiory w drugiej połowie września.
To tylko kilka wybranych przez nas odmian – dostępnych ich jest całe mnóstwo, a wraz z ocieplającym się klimatem coraz więcej nadaje się do uprawy w Polsce. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Jak uprawiać winorośl? Zastosuj kwasy humusowe!
Niezależnie od tego, którą odmianę wybierzesz, w jej uprawie warto zastosować kwasy humusowe. To uniwersalne substancje, które odnajdziesz w każdej cząstce gleby na całym świecie. Powstają w wyniku przetwarzania materii organicznej i pełnią masę istotnych funkcji w środowisku, np. biorą udział w procesie powstawania próchnicy glebowej. Niektórzy nawet nazywają stymulatory wzrostu zawierające kwasy humusowe próchnicą w płynie. Ich efekt na przyspieszanie tworzenia tej części gleby jest ogromny – a przypomnijmy, że próchnica to najżyźniejsza i najważniejsza warstwa podłoża. Dlatego kwasy humusowe są cenne przy uprawie każdej rośliny – w tym także i winorośli. Na Jakie konkretnie efekty możesz liczyć?
Przede wszystkim kwasy humusowe poprawiają jakość gleby – podnoszą retencję, zwiększają przepuszczalność oraz nadają odpowiednią strukturę. Odpowiednio używane nawet najbardziej nieurodzajną glebę zamienią w oazę żyzności. Ponadto zwiększają efektywność pobierania mikro i makroelementów, stymulują wzrost korzeni oraz produkcję chlorofilu. W efekcie mają wpływ na zdrowie winorośli, jej wygląd (np. wybarwienie liści i owoców), a także – co dla większości będzie najważniejsze – ilość i jakość owoców.
Uprawa winorośli w Polsce – to proste i przyjemne!
Krótko mówiąc, choć winorośl nie została stworzona z myślą o polskim klimacie, to czuje się w nim dobrze. Zwłaszcza w czasach zmian środowiskowych i ogólnie rosnącej temperatury na całym świecie. Co więcej, dostępne są odmiany o większej mrozoodporności, a wsparcie kwasami humusowymi jeszcze dodatkowo wzmocni rośliny. Jeżeli marzysz o pysznych winogronach lub wini własnej produkcji, to nie masz co się martwić – przy odrobinie pracy wyhodujesz krzewy, które spełnią wszystkie Twoje oczekiwania.