Uprawa moreli w ogrodzie. Czy kwasy humusowe pomogą?

uprawa moreli kwasy humusowe

Zamarzyła Ci się przydomowa hodowla moreli, ale nie wiesz, od czego zacząć? W Internecie stosunkowo trudno znaleźć porady dotyczące uprawy tego krzewu, ponieważ nie jest ona popularna w Polsce. Tymczasem są dostępne polskie odmiany moreli, idealnie przystosowane do warunków panujących w naszym kraju. W tym artykule przejrzymy najciekawsze odmiany oraz wskażemy proste rady, które pomogą Ci osiągnąć wymarzone zbiory dorodnych owoców. Uprawa moreli w Polsce – które odmiany wybrać? Jak uzyskać dorodne zbiory? Czy warto wykorzystać kwasy humusowe?

Polskie odmiany moreli

W Polsce wyhodowano całkiem sporo odmian moreli zasługujących na uwagę ogrodników i sadowników. Są świetnie przystosowane do polskich warunków i sprawdzają się zarówno w uprawach amatorskich, jak i przemysłowych. Najważniejsze z nich to ‘Somo’, ‘Krojczynka’ oraz ‘Dobrzyńska’.

Morela Somo to odmiana o drobnych owocach o przeznaczeniu deserowym i przetwórczym. Owoce dojrzewają późno (na początku sierpnia) i mają słodki, soczysty miąższ.

Odmiana Krojczynka charakteryzuje się wysoką plennością – to na nią powinieneś się zdecydować, jeżeli zależy Ci na wyjątkowo obfitych zbiorach. Owoce są nieco większe niż w odmianie Somo, ale mają równie słodki i rozpływający się w ustach miąższ.

Drzewa odmiany Dobrzyńskiej mają okazałe, rozłożyste korony. Cechują się wysoką mrozoodpornością i wytrzymałością na inne stresory, np. parcha. Z wymienionych tutaj odmian owoce Dobrzyńskiej są zdecydowanie największe – osiągają wagę nawet do 70 g.

Uprawa moreli – wymagania

Wybór odmiany jest istotny, ale nie mniej ważne jest przygotowanie odpowiedniego stanowiska. Do uprawy moreli wybierz miejsca słoneczne i ciepłe, najlepiej dobrze osłonięte od wiatru, np. żywopłotem. Najważniejsza jest gleba – powinna być żyzna, o wysokiej próchniczności i dobrze przepuszczalna, ponieważ moreli nadmiar wody może zaszkodzić. Dokładnie takie warunki glebowe zapewnia wykorzystanie preparatów zawierających kwasy humusowe.

Recepta na żyzną glebę? Kwasy humusowe!

Kwasy humusowe to naturalne związki, które odpowiadają za najważniejsze właściwości fizyczne i chemiczne gleby. Tworzą strukturę gruzełkowatą i poprawiają stosunki wodno-powietrzne gleby, co ma niebagatelne znaczenie dla żyjących w niej organizmów, w tym korzeni roślin. W glebie o odpowiedniej strukturze korzenie mogą bowiem swobodnie się rozrastać i dostawać do głębszych, zasobniejszych warstw podłoża. Co więcej, liczne badania nad wykorzystanie kwasów humusowych w rolnictwie wykazały, że stymulują one wzrost systemów korzeniowych, zwłaszcza korzeni włośnikowych odpowiadających za pobieranie mikro i makroelementów. Krótko mówiąc, kwasy humusowe w znaczący sposób podnoszą przyswajalność substancji pokarmowych, dzięki czemu wszystkie rośliny doskonale się rozwijają.

Naturalna uprawa moreli

W życiu każdego ogrodnika przychodzi moment, w którym rozważa zakup chemicznych środków wspomagających uprawę. Niezależnie od tego, jak pro ekologiczny jesteś, Twoje morele są narażone na ataki szkodników i patogenów. Jeżeli presja ze strony szkodników jest wysoka, to nie obejdzie się bez wsparcia chemii, np. preparatów grzybobójczych. Ale nie musi tak być. Alternatywą jest wspieranie naturalnej odporności krzewów. Z ochroną roślin jest tak samo, jak ze zdrowiem ludzi: wysoka odporność jest kluczem do unikania chorób. Zdrowo się odżywiamy i uprawiamy sporty, aby mieć pewność, że naszego układu odpornościowego nie spotka nic złego.

Jak to przekłada się na ochronę roślin? Zamiast witamin – kwasy humusowe. Co prawda nie są stricte środkiem ochrony roślin, ale znacząco poprawiają wigor warzyw, kwiatów i krzewów owocowych. Chociaż nie wyleczą choroby, to sprawią, że Twoje morele będą lepiej przygotowane na odparcie presji ze strony chorób i szkodników. Co najważniejsze – efekt ten osiągają w sposób przyjazny środowisku! Preparaty humusowe są bowiem ekologiczne i nie szkodzą zdrowiu – ani przyrody, ani Twojemu. Owoce będą bezpieczne i bez obaw obdarujesz nimi całą swoją rodzinę.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Sadownictwo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *