Naukowiec z ONZ ostrzega: los naszej planety zależy od gleby. To w niej zaczyna się łańcuch pokarmowy, od niej uzależniona jest nasza żywność, woda, a nawet powietrze, którym oddychamy. Dlatego utrzymanie gleby w stabilnym i zdrowym stanie jest aktualnie jednym z nadrzędnych celów rolnictwa. Ale to nie tylko wymóg – to także szansa. Zdrowa gleba przynosi bowiem wymierne korzyści dla rolników i może je przynieść również tobie. Pragniesz obfitych plonów? Zadbaj o glebę, wykorzystując do tego kwas humusowy.
FAO ostrzega: zdrowie gleby zagrożone!
FAO, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (z ang. Food and Agriculture Organization) zajmuje się problemem głodu na świecie. Głównym celem FAO jest zapewnienie dostępu do zdrowej, taniej i bezpiecznej żywności na całym globie. W związku z tym dwa główne obszary zainteresowań organizacji to rolnictwo oraz klimat. Osoby zrzeszone w FAO zajmują się przede wszystkim działalnością popularyzatorską, np. organizacją konferencji czy publikacją artykułów, w których wskazują na to, co trzeba zrobić, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności na świecie.
Wśród tych osób znajduje się Ronald Vargas – jeden z czołowych naukowców na świecie zajmujących się glebą. W FAO jest sekretarzem Globalnego Partnerstwa dla Gleb (ang. Global Soil Partnership, GSP). W opublikowanym niedawno artykule Vargas wskazuje, że przyjęcie zrównoważonych praktyk zarządzania glebą to „jedno z realnych rozwiązań, aby przynajmniej zmniejszyć emisje z sektora rolnego. Sektora, który odpowiada za około jedną trzecią światowych emisji gazów cieplarnianych”. Gleby mają ogromną zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla, a więc i do ograniczania emisji gazów cieplarnianych. Jednak aby skutecznie działać, muszą być utrzymane w zdrowiu i dobrym stanie.
Opłakany stan gleb w Polsce
Tymczasem zanieczyszczenie gleb w Europie rośnie. Intensywne rolnictwo szybko eksploatuje naturalne zasoby, dlatego pojawia się potrzeba ich uzupełnienia nawozami. Jednak nie wszystkie składniki mineralne pochodzące z nawozów są wykorzystywane przez rośliny – znaczna część trafia do środowiska, zanieczyszczając glebę, a także dostając się do zbiorników wodnych. Dużo groźniejsze od nawozów są jednak pestycydy, a co więcej, są niezwykle powszechne. „Ponad 80% próbek gleb [z Europy] przeanalizowanych w jednym z badań zawierało pozostałości pestycydów” – możemy przeczytać na stronie Europejskiej Agencji Środowiska.
W Polsce dodatkowym problemem jest niska próchniczność gleb. Minimalna zawartość próchnicy w glebie, aby była ona optymalnym środowiskiem do wzrostu roślin, to 2%. Tymczasem w niektórych rejonach Polski aż 70% gruntów rolnych charakteryzuje się próchnicznością poniżej tej wartości. W konsekwencji spada produktywność gleby, a rosnące w niej rośliny mają ograniczony potencjał plonotwórczy. Rolnicy chcą rekompensować te braki nawozami, co dalej napędza proces degradacji gleb, tworząc w ten sposób błędne koło. Jak z niego wyjść? Zmniejszyć nawożenie, a zamiast tego wykorzystać kwas humusowy.
Kwas humusowy – ratunek dla gleb, ratunek dla rolnictwa
Na polskim rynku znajdziesz nowoczesne stymulatory wzrostu bazujące na substancjach humusowych. To naturalne związki, wśród których wyróżniamy trzy frakcje: kwas huminowy, kwas fulwowy i huminy. Powstają w procesie humifikacji, czyli przetwarzania materii organicznej pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Mogą nieco różnić się strukturą chemiczną, ale wszystkie cechują się przede wszystkim wysoką zawartością węgla organicznego. Mają decydujący wpływ na żyzność i kondycję gleby.
Kwas humusowy reguluje pH gleby, co ma ogromne znaczenie dla jej urodzajności. Gleba o zbyt kwaśnym odczynie ma obniżoną zdolność do magazynowania wody oraz mikro i makroskładników. Substancje humusowe poprawiają te właściwości, a także stwarzają optymalne warunki do rozwoju pożytecznych mikroorganizmów, zwiększają dostępność składników pokarmowych dla roślin oraz przyspieszają proces powstawania materii organicznej w glebie. Czyni to z nich związki, które efektywnie pomagają we wzroście i rozwoju roślin. Co najważniejsze z punktu widzenia zdrowia gleby, efekty te osiągają w sposób bezpieczny dla środowiska. Pomagają odbudowywać próchnicę oraz zmniejszyć nawożenie mineralne, dzięki czemu w dłuższej perspektywie podnoszą jakość i zdrowie gleby.
Kwas humusowy przyszłością rolnictwa
Dla rolnictwa nadeszły trudne czasy. Zmiany klimatyczne, drożejące nawozy, presja na zwiększenie produkcji przy jednoczesnym dbaniu o środowisko – trudno zadbać o to wszystko. Preparaty zawierające kwas humusowy to ogromna pomoc w tym skomplikowanym zadaniu. Dzięki nim poprawisz plon, a jednocześnie zadbasz o zdrowie gleby i bezpieczną przyszłość naszej planety.