Z rabaty do kuchni. Jadalne kwiaty

jadalne kwiaty

Marzy Ci się rabata pełna roślin, które będą nie tylko wspaniale wyglądały, ale również dobrze smakowały? Jest to jak najbardziej możliwe. Nie każdy wie, że istnieje mnóstwo doskonale się prezentujących jadalnych kwiatów. Które wybrać? Na co uważać? Jadalne kwiaty – miniprzewodnik.

Jadalne kwiaty – smaczne i zdrowe

Jedzenie kwiatów staje się coraz popularniejsze i nie ma co się dziwić. Oprócz intensywnego smaku raczą bowiem mnogością witamin (zwłaszcza B i C) oraz mikro i makroelementów. Jadalne są same płatki, a w zależności od gatunku nawet całe kwiaty.

A teraz bez zbędnego wstępu przechodzimy do listy kwiatów, którymi warto się zainteresować, jeżeli chcesz skomponować rabatę pełną jadalnych roślin:

  • Fiołek wonny – ma słodki, delikatny smak. Idealny do deserów i syropów.
  • Nasturcja – jest pikantna i bardzo zdrowa; ma właściwości bakterio i wirusobójcze.
  • Bławatek – lekko gorzkawy, ale zawiera dużo składników odżywczych. Dobry do sałatek.
  • Chryzantema – doskonały składnik sałatek, surówek i zup.
  • Goździk – lekko ostry, o korzennej nucie.
  • Nasturcja – tak naprawdę nasturcja zaczynała swoją „karierę” jako roślina jadalna, a dopiero potem zaczęto ją uprawiać głównie ze względu na walory smakowe. Liście nasturcji mają ostrawy smak; nadają się do sałatek, sosów, kanapek czy też pesto.
  • Nagietek – obecność nagietka na tej liście nie powinna dziwić, to w końcu popularny składnik herbatek i naparów. Ma delikatny, gorzkawy smak.
  • Słonecznik
  • Begonia – orzeźwiający, cytrusowy smak czyni z niej idealny dodatek do napojów.
  • Róża
  • Magnolia
  • Forsycja
  • Jadalne i smaczne są tez kwiaty ziół (np. bazylia, lawenda, koper, majeranek)

To tylko wierzchołek góry lodowej – jadalnych kwiatów jest znacznie więcej. Ale, niestety, są też rośliny trujące, dlatego trzeba być ostrożnym. Kilka gatunków prezentujemy poniżej wraz z zasadami ostrożności.

Jedzenie kwiatów: krótkie BHP

Jeżeli zamierzasz zabrać się do pałaszowania kwiatów, to najważniejsza jest jedna zasada: każdy organizm jest inny. Pamiętaj słowa ojca nowożytnej medycyny, Paracelsusa: „Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”. Dlatego pod żadnym pozorem nie traktuj tego artykułu jako wyroczni. Próbując jadalny kwiat, którego nigdy wcześniej nie jadłeś, zacznij od niewielkich ilości i sprawdź, jak zareaguje Twój organizm. Niemniej jednak istnieją gatunki, których jeść nie można pod żadnym pozorem. To m.in. ciemiernik, konwalia, szalej, tojad, azalia, bluszcz i hortensja.

Przy uprawie kwiatów przeznaczonych do spożycia warto jeszcze pamiętać o tym, aby nie używać na nich chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów. Szkodniki usuwaj tylko mechanicznie, natomiast do stymulowania wzrostu najlepiej użyj kwasów humusowych. To naturalne związki, które poprawiają właściwości gleby, np. podnosząc jej pojemność wodną. Dzięki temu zapewnią Twoim kwiatom idealne warunki wzrostu. Chcesz dowiedzieć się o nich więcej? Przeczytaj ten artykuł: kwasy humusowe właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *