Dynia to prawdziwy jesienny skarb, od zawsze kojarzony z tą porą roku. Ma ogromne zalety zdrowotne i kulinarne. Możesz się nią rozkoszować również zimą, ponieważ można ją długo przechowywać. Jak hodować dynię? Jak wykorzystać w uprawie kwasy humusowe? Kiedy zbierać plony? Odpowiedzi na te pytania dowiesz się z lektury artykułu.
Dynia: królowa jesieni
Zacznijmy od kilku podstawowych faktów na temat dyni. To warzywo pochodzące z Ameryki Środkowej, w Europie znane od XVI wieku. Większość odmian to rośliny jednoroczne, zbierane od września do końca października. Ze względu na duże rozmiary i piękny, pomarańczowy kolor, jest doskonałą jesienną ozdobą. Zanim wykorzystasz ją w kuchni, naciesz się jej widokiem. Nie bez powodu dynia jest nazywana królową jesieni!
Właściwości zdrowotne
Dynia jest warzywem niezwykle bogatym w składniki mineralne, witaminy i antyoksydanty. Zawiera duże ilości magnezu, cynku, potasu, selenu, białka, błonnika, witamin A, C i E oraz niacyny. Główną zaletą dyni jest niska kaloryczność: 30 kcal w 100 g miąższu. Dodatkowo białko i błonnik pomagają zachować uczucie sytości. Te dwa fakty sprawiają, że dynia jest doskonałym elementem diet odchudzających, ale sprawdzi się rewelacyjnie nie tylko wtedy, gdy chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Ma bowiem szereg innych właściwości: obniża cholesterol i ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia odporność, działa odkwaszająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Niestety, dobrodziejstwa dyni nie są dostępne wszystkim. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie poleca się jej diabetykom.
Dynia: wymagania uprawowe
Zafascynowały Cię właściwości dyni albo uwielbiasz jej smak? A może po prostu chcesz, aby ozdobiła Twój ogród? Nie ma znaczenia, w jakim celu uprawiasz dynie: jeżeli chcesz, aby hodowla była efektywna, musisz zapewnić jej odpowiednie warunki. Kluczowa dla powodzenia uprawy jest gleba. Powinna być żyzna, przepuszczalna, próchniczna, o wartości pH w okolicach 6,5 – 7. Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione. Dynia wytrzymuje temperatury do 8°C, chociaż optymalnie rośnie przy 25°C. Jeżeli temperatura spadnie do zera, warzywo zginie. Dlatego w wypadku przymrozków należy ją zabezpieczyć.
Nawożenie dyni: wykorzystaj kwasy humusowe!
Kiedy zaczną się rozwijać owoce dyni (około czerwca), roślinę należy nawozić. Jaki nawóz wybrać? Jeżeli zależy Ci na zdrowych i wytrzymałych plonach, to najlepiej zastosuj preparaty naturalne. Nawozy mineralne niosą ze sobą duże ryzyko przenawożenia. Nadmiar azotu w glebie może nie tylko doprowadzić do zanieczyszczenia podłoża, ale również źle wpłynąć na zawiązywanie owoców i kwitnięcie. Tymczasem naturalne nawozy, np. kompost, pomagają w wytworzeniu materii organicznej i zwiększeniu dostępności mikro i makroelementów. Sam kompost to jednak za mało: dla maksymalnych efektów połącz go z kwasami humusowymi. To naturalne związki, które poprawiają jakość i żyzność gleby. Ze względu na swoje silne, pozytywne właściwości są wykorzystywane w ogrodnictwie. Z kolei dzięki temu, że są ekologiczne, cieszą się ogromną popularnością w rolnictwie zrównoważonym.
Kwasy humusowe poprawiają retencję wody
Biostymulatory wzrostu zawierające kwasy humusowe mają niezwykle szerokie właściwości. Najważniejsze jest zwiększenie przyswajalności substancji pokarmowych, ale to nie wszystko! Te drogocenne substancje poprawiają również właściwości fizyczne i chemiczne gleby, m.in. przepuszczalność i retencję wody. To niezwykle istotne, zwłaszcza w uprawie dyń. Pomaga bowiem w zabiegach nawadniania oraz chroni korzenie roślin. Podlewaj dynie raz na tydzień, pamiętając przy tym, aby lać wodę na glebę, a nie na liście. Mokre liście są podatne na choroby grzybicze i mogą spowodować straty w plonach.
Olbrzymie dynie w Twoim ogrodzie
Na koniec mam dla Ciebie jeszcze jedną wskazówkę dotyczą pielęgnacji dyni. Pod każde warzywo wsuń cegłę. Dzięki temu nie będzie mieć kontaktu z wilgotną ziemią, co pomoże chronić roślinę przed gniciem i innymi chorobami. Stosując się do porad z tego artykułu, bez problemu wyhodujesz wspaniałe dynie. Zaaplikuj kwasy humusowe, a Twoje rośliny będą rosły duże, zdrowe i wytrzymałe.