Pierwsza linia obrony przed skutkami zmian klimatycznych to rolnictwo zrównoważone. Nowoczesny agrobiznes umożliwia produkcję żywności bez szkody dla ekosystemu. W uprawach przyjaznych środowisku rolnicy wykorzystują nowoczesne stymulatory wzrostu wspomagające plonowanie, np. substancje humusowe. Kwasy humusowe w rolnictwie zrównoważonym są przyszłością, która pozwoli połączyć obfite plony z szacunkiem do planety.
Skąd rosnąca popularność ekologicznego rolnictwa?
Coraz więcej gospodarstw zarówno w Polsce, jak i na świecie, przechodzi konwersję z systemu konwencjonalnego na system ekologiczny. Dlaczego tak się dzieje? Jest wiele powodów. Przede wszystkim rośnie świadomość konsumentów na temat zdrowej żywności. Wzrasta popyt na produkty oznakowane jako „bio”. Część rolników idąc za tym trendem, przechodzi na rolnictwo ekologiczne, dzięki czemu może drożej sprzedawać swoje plony.
Podążanie za kursem wyznaczanym przez rynek żywnościowy to nie jedyny powód wzmożonej aktywności upraw przyjaznych środowisku. Dużą rolę odgrywają zmiany klimatyczne oraz rządy państw i Unii Europejskiej próbujące z tymi zmianami walczyć. Prowadzi to do zmiany obowiązującego paradygmatu w rolnictwie na taki, który jest bardziej zrównoważony. Branża rolnicza jest jednym z największych emiterów gazów cieplarnianych i bez zmian w aktualnych metodach i technikach hodowli warzyw czekająca nas przyszłość maluje się w ciemnych barwach. Jednocześnie rośnie globalna populacja, a wraz z nią zapotrzebowanie na żywność. Rolnicy znajdują się więc pod stałą presją, aby produkować ogromne ilości żywności, a jednocześnie robić to bez poświęcania środowiska. Sytuacja wydaje się patowa. Jednym ze środków, pozwalających poradzić sobie z tą wydawałoby się sytuacją bez wyjścia, są kwasy humusowe. Przyjrzyjmy się im bliżej.
Kwasy humusowe w rolnictwie zrównoważonym: remedium na wszystkie problemy?
Rozwiązanie problemu plonowania w ekologicznych uprawach cały czas mieliśmy tuż pod nosem. Czy też raczej pod stopami, gdyż chodzi oczywiście o glebę. Odpowiednie praktyki ochrony i opieki nad ziemią sprawiają, że staje się ona żyźniejsza i odporniejsza na erozję. Rodzi obfitsze plony, staje się domem dla mocnych, wytrzymałych roślin. Jednym z zabiegów, pozwalających dbać o glebę, jest aplikacja kwasów humusowych. W naturze te związki są głównym składnikiem próchnicy glebowej. Wpływają na ogrom właściwości podłoża, m.in. na pojemność wodną, przepuszczalność oraz wzmocnienie struktury fizycznej. Wydatnie poprawiają plonowanie roślin, ponieważ zwiększają dostępność składników pokarmowych. Stymulują wzrost oraz wzmacniają systemy korzeniowe upraw, dzięki czemu stają się one bardziej wytrzymałe. W konsekwencji znacznie poprawiają odporność plantacji na czynniki stresowe, np. ataki chorób lub susze. Jest to wyjątkowo ważne w rolnictwie zrównoważonym, ponieważ użycie środków ochrony roślin w gospodarstwach ekologicznych jest mocno ograniczone.
Jak widać, kwasy humusowe oferują ogromne wsparcie dla wszelkich upraw. A to wciąż nie wszystko! Związki humusowe są doskonałym źródłem węgla, a więc pożywienia dla drobnoustrojów glebowych. Pomagają rozwijać się populacjom mikroorganizmów, które są wyjątkowo pożyteczne. Zwiększają dostępność substancji odżywczych, ponieważ przekształcają pierwiastki w glebie w formy przyswajalne przez rośliny.
Na koniec kluczowa zaleta kwasów humusowych: są w pełni przyjazne środowisko. Dzięki naturalnemu pochodzeniu ich aplikacja jest całkowicie bezpieczna, dlatego można z powodzeniem korzystać z nich w rolnictwie zrównoważonym.
Perspektywy rolnictwa zrównoważonego
Według niedawnego badania przeprowadzonego przez instytut badawczy Kantar na zlecenie firmy Bayer 63% dorosłych Polaków spotkało się z terminem rolnictwa zrównoważonego. Świadomość potrzeby zmian w społeczeństwie rośnie, ale mimo to wielu rolników obawia się transformacji branży agrotechnicznej. Ich zaniepokojenie jest całkowicie zrozumiałe. Trudno utrzymać potencjał plonotwórczy roślin bez dostępu do konwencjonalnych technik uprawy. Dlatego warto wykorzystywać kwasy humusowe w rolnictwie ekologicznym. Aplikacja humusowych biostymulatorów pozwala osiągnąć potężne plony, jednocześnie pomagając magazynować wodę i tworząc pola bardziej odporne na ekstremalne zjawiska pogodowe. Ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin pomoże zredukować emisję gazów cieplarnianych. To działanie korzystne zarówno dla rolników, jak i przyrody. Dzięki temu zapewnimy bezpieczeństwo żywnościowe całemu społeczeństwu, jednocześnie dbając o ekosystem.