Obfite plony w uprawie doniczkowej? Tak, to możliwe!

nawożenie kwasami humusowymi

Domowa uprawa warzyw staje się coraz popularniejsza. To w końcu prosty i efektywny sposób na dostęp do świeżych, tanich i zdrowych plonów. Niestety, jest pewien problem: nie wszyscy mają dostęp do przydomowego ogródka. Ale czy to rzeczywiście przeszkoda? Okazuje się, że niewielka, ponieważ wiele gatunków warzyw z powodzeniem można uprawiać w pojemnikach. Sprawdź, jak zadbać o ich plon, wykorzystując w tym celu nawożenie kwasami humusowymi.

Które rośliny wybrać do uprawy w doniczce?

Zacznijmy od stwierdzenia prostego faktu, który dla niektórych może być oczywisty, ale musi tu wybrzmieć: niektóre rośliny nadają się do hodowli doniczkowej nawet lepiej niż w gruncie! Dotyczy to przede wszystkim gatunków ciepłolubnych, nawet egzotycznych, ponieważ gleba w pojemniku nagrzewa się szybciej. Poza tym jakoś tak się składa, że o rośliny w domu czy na balkonie zwykle dbamy lepiej. W końcu mamy je stale na widoku, a do ogrodu trzeba wyjść…

Mając to na uwadze, najlepsze do upraw doniczkowych są warzywa owocowe: pomidory, cukinie i bakłażany, a także miniaturowe odmiany ogórków, papryka czy też rzodkiewka. Wybór jest więc całkiem spory, a wraz z rosnącym zapotrzebowaniem, powstają nowe odmiany (takie jak wspomniane miniaturowe ogórki). Możesz się więc spodziewać, że będzie dostępnych coraz więcej gatunków roślin nadających się do domowych upraw doniczkowych. Z pewnością więc wybierzesz coś dla siebie.

Uprawa doniczkowa: najważniejsze rady

Główna różnica między roślinami rosnącymi w pojemnikach a tymi w gruncie to dostępna przestrzeń. Doniczkowe warzywa mają dostęp do niewielkiej ilości gleby, co wiążę się z dwoma głównymi efektami. Po pierwsze trzeba je częściej podlewać, ponieważ systemy korzeniowe mają niewiele przestrzeni, z której mogą pobierać wodę. Po drugie rośliny doniczkowe szybciej wyczerpują naturalne zasoby ziemi, dlatego powinno się je nawozić. Zwłaszcza w wypadku uprawy „żarłocznych” roślin, które mają duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe (np. pomidorów).

Nawożenie kwasami humusowymi

Zajrzałaś/eś do tego artykułu, ponieważ chcesz zacząć hodować warzywa. Dlaczego? Oczywiście nie przeczytam Ci w myślach, ale spodziewa się, że główny powód to dostęp do zdrowej żywności. Coraz częściej nie jesteśmy pewni pochodzenia sklepowych produktów, a nawet jeżeli wiemy, że są ekologiczne i zdrowe, to wtedy musimy za nie słono zapłacić. Własna uprawa to tańsze i efektywniejsze rozwiązanie.

Po co ten wstęp? Żeby uświadomić Ci, że skoro Twoim celem są przede wszystkim zdrowe plony, to musisz bacznie uważać, czym karmisz rośliny. Nie bez powodu Unia Europejska nakłada ograniczenia w używaniu pestycydów i nawozów – są to środki w nadmiarze niezwykle szkodliwe, zarówno dla środowiska, jak i ludzi. Dlatego przedstawiamy naturalny preparat, który z powodzeniem może zastąpić chemiczne nawozy. To kwasy humusowe – ekologiczne związki organicznego pochodzenia. Podnoszą wszystkie najważniejsze parametry gleby: poprawiają gruzełkowatość, retencję wody i przepuszczalność, stymulują wzrost systemów korzeniowych roślin oraz aktywizują pożyteczne mikroorganizmy glebowe, takie jak bakterie przekształcające azot w formy przyswajalne przez rośliny. Chociaż technicznie rzecz biorąc, kwasy humusowe nie są nawozami (ponieważ bezpośrednio nie dostarczają roślinom składników mineralnych), to ich kompleksowe działanie podnosi przyswajalność wszystkich mikro i makroelementów.

Krótko mówiąc: jeżeli zależy Ci na obfitych plonach w uprawach doniczkowych, zastosuj nawożenie kwasami humusowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *