Jak wyhodować zdrową żywność?

kwas humusowy

Obecnie powiedzieć, że panuje moda na zdrowe odżywianie, to nie powiedzieć nic. Żywność ekologiczna to najszybciej rozwijający się segment rynku w Polsce. Trend ten utrzymuje się od 2015 roku i nie wpłynęła na niego nawet pandemia COVID-19. Swoje robią media promujące zdrowy styl życia oraz rosnąca świadomość konsumentów. Tymczasem producenci każą sobie słono płacić za produkty z etykietą „bio”. Chociaż zainteresowanie rośnie, to nie każdy ma ochotę płacić nawet 200 – 250% równowartości produktu pochodzenia nienaturalnego (tj. powstałego przy użyciu chemicznych środków wsparcia). Jest alternatywa: własny ogródek z pysznymi i zdrowymi warzywami. Podpowiadamy, jak go sprawnie założyć, wykorzystując kwas humusowy.

Organiczna żywność: co to takiego?

Zacznijmy od wskazania, czym właściwie jest organiczna żywność i jakie są jej zalety? Może to tylko przejściowa moda napędzana medialnym szumem, za którą nie kryją się rzeczywiste wartości zdrowotne?

Termin „organiczny” (używany zamiennie z „ekologiczny” lub „bio”) odnosi się do sposobu uprawy i przetwarzania produktów rolnych. Dokładne przepisy mogą się nieco różnić między państwami, ale z reguły gospodarstwa ekologiczne to te, w których uprawia się rośliny bez użycia syntetycznych herbicydów, pestycydów i nawozów. W tym artykule interesuje nas jedynie żywność pochodzenia roślinnego, nie będziemy więc opisywać, jakie wymogi muszą spełniać gospodarstwa hodujące zwierzęta, aby zostać uznane za ekologiczne.

Zatem organiczna żywność pochodzi z ekologicznych upraw. Stosuje się na nich nawozy naturalne (obornik, kompost, kwas humusowy). Chwasty i szkodniki są zwalczane naturalnie (np. przez ręczne odchwaszczanie, pułapki). Zakaz używania chemicznych nawozów mineralnych sprawia, że plon w gospodarstwach ekologicznych często jest mniejszy niż w konwencjonalnych. Stąd bierze się duży koszt żywności naturalnego pochodzenia. Niemniej organiczne produkty mają wiele zalet. Ich powstawanie jest mniej szkodliwe dla środowiska i są zdrowsze dla ludzi. Organiczna żywność jest świeższa, ponieważ nie ma konserwantów i nie może być dłużej przetrzymywana (dla niektórych to może być również wadą, ale przynajmniej, kupując w sklepie produkt „bio”, masz pewność, że nie przeleżał na półce tygodni). Zalety ekologicznej żywności to nie bajki, a jej popularność jest w pełni zasłużona.

Sekret sprawnej hodowli warzyw: zdrowa gleba

Na założenie małego warzywnika możesz się zdecydować zawsze. Niezależnie od tego, czy masz ogródek lub działkę, czy nie. Nawet w niewielkim mieszkaniu znajdziesz trochę miejsca na doniczki z mniejszymi roślinami, np. paprykami. Aby odnieść sukces, musisz jedynie zadbać o odpowiednie warunki. Nie będziemy tu wchodzić w szczegóły, ponieważ te wymagania są różne dla odmiennych gatunków, ale wszystkie mają część wspólną. To gleba. W niej rosną rośliny i z niej pobierają kluczowe dla wzrostu, rozwoju i plonowania składniki odżywcze. Zdrowa i żyzna gleba znacznie zwiększa szansę na obfite, dorodne i piękne plony. Odpowiednia struktura i przepuszczalność zapewnia korzeniom ochronę a roślinom właściwy pobór wody wraz z mikro i makroelementami. Chcesz zadbać o glebę? Zastosuj kwas humusowy!

Kwas humusowy: uniwersalny sposób na żyzną glebę

Kwasy humusowe (inaczej związki próchniczne) to substancje będące najważniejszym składnikiem gleby. Dzielą się na kwasy huminowe, kwasy fulwowe i huminy. Wszystkie odpowiadają za istotne cechy gleby: pojemność wodną, przepuszczalność, kolor, trwałość strukturę i bogactwo życia biologicznego. Są powszechnie stosowane jako stymulatory wzrostu wspomagające plonowanie i wigor roślin. W perspektywie uprawy organicznej żywności najważniejsze jest jednak to, że kwasy humusowe są całkowicie przyjazne środowisku. Nie zmieniają składu chemicznego warzyw i owoców, nie wpływają szkodliwie na ekosystem. Ba, nawet więcej: pomagają go chronić, m.in. dzięki zdolności do zmniejszania toksycznego zasolenia gleby.

Kwasy humusowe zwiększają dostępność składników pokarmowych w glebie. Mogą być używane jako wsparcie tradycyjnych nawozów mineralnych, zwiększając ich efektywność, lub jako samodzielne produkty zamiast nawozów (więcej o nawożeniu w ogrodzie dowiesz się tutaj). To nowoczesny, skuteczny i ekologiczny sposób na obfite plony. Zdrowa i świeża żywność każdego ranka – oto co na Ciebie czeka, gdy sięgniesz po produkty zawierające kwasy humusowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *