Podstawą każdej uprawy jest gleba. To w niej zaczyna się życie i od jej zdrowia i jakości zależą późniejsze plony. Dlatego każdy, komu zależy na obfitych zbiorach, powinien przede wszystkim zatroszczyć się o glebę. Jak to zrobić?
Sprzątanie ogrodowej gleby
Po pierwsze z gleby trzeba pozbyć się śmieci i chwastów. Dotyczy to zwłaszcza nowych ogrodów, np. zakładanych przy dopiero co wybudowanych domach. Gleba, która leżała wcześniej odłogiem, będzie bardzo zniszczona i porośnięta ogromem niepotrzebnych roślin. Może także być pełna odpadów budowlanych, kamieni i podobnych materiałów. Tego wszystkiego trzeba się pozbyć. Natomiast jeżeli masz już ogród, to ten krok możesz w dużej mierze pominąć i przejść do kolejnego.
Napowietrzanie gleby
Żyzna gleba ma odpowiednie stosunki wodno-powietrzne. Nie może być zbita, ponieważ utrudni to roślinom wegetację. Jak napowietrzyć glebę? W tym celu ziemię się przekopuje, ale na dłuższą metę to nie wystarczy. Aby warunki glebowe były korzystne, potrzebna jest działalność dżdżownic oraz pożytecznych mikroorganizmów. Będą one brały udział w rozkładzie materii organicznej i jej przemianie w próchnicę, tym samym użyźniając glebę i poprawiając jej właściwości fizykochemiczne. W efekcie w podłoże z łatwością będzie wnikać powietrze i woda, a Twoje rośliny będą mogły ją swobodnie pobierać.
Rośliny mulczujące – wykorzystaj poplon
Wysiew poplonu to normalna praktyka w rolnictwie, ale ogrodnicy nieczęsto po nią sięgają. A to błąd, ponieważ rośliny w poplonie dostarczają zielonego nawozu i zwiększają ilość materii organicznej w glebie, tym samym użyźniając ją. Poplon pomaga przygotować glebę na przyszły sezon i jest ważnym elementem w każdym ogrodzie. Ponadto, gdy w ziemi coś rośnie, to unikniesz spływów podczas jesiennych opadów, co ochroni strukturę gleby przed zniszczeniem.
Które rośliny wykorzystać na poplon? Doskonale sprawdzają się bobowate, ponieważ na ich korzeniach żyją bakterie, które wiążą azot z atmosfery. Dzięki temu zwiększają dostępność tego kluczowego dla roślin składnika. Ale to nie jedyny wybór. Możesz posiać m.in. gorczycę, owies, rzodkiew oleistą i grykę.
Czynniki wpływające na urodzajność gleby
Cechy gleby, które wpływają na jej żyzność to m.in. zawartość próchnicy, populacja mikroorganizmów oraz właściwości fizykochemiczne. Nawet do 80% materii organicznej gleby to próchnica. To najważniejsza warstwa gleby, mająca fundamentalne znaczenie dla jej potencjału plonotwórczego. Niestety proces jej powstawania jest powolny.
Podobnie ważne znaczenie mają mikroorganizmy, bez których gleba nie stworzy stabilnego ekosystemu. Drobnoustroje biorą udział w obiegu składników mineralnych, napowietrzają glebę, a niektóre zwiększają odporność roślin na choroby.
Próchnica i mikroorganizmy są arcyważne dla zdrowia i jakości gleby, dlatego zadbanie o nie to kolejny istotny element przygotowania ogrodowego podłoża. Jak to zrobić? Wykorzystać kwasy humusowe.
Kwasy humusowe sposobem na żyzną glebę
Kwasy humusowe to naturalne substancje, które poprawiają wszystkie wspomniane wyżej parametry wpływające na żyzność gleby. Zwiększają ilość węgla organicznego w glebie, dzięki czemu przyspieszają powstawanie próchnicy. Stanowią pożywkę dla mikroorganizmów, co sprawia, że populacje drobnoustrojów prężnie się rozwijają i wspierają wegetację roślin. Ponadto poprawiają właściwości fizykochemiczne gleby, m.in. zwiększając retencję wody i przepuszczalność. Podłoże staje się żyźniejsze oraz lepiej wchłania wodę. Efekty są na tyle imponujące, że preparaty humusowe szturmem zdobywają serca rolników, zwłaszcza tych, którzy mają gospodarstwa ekologiczne.