Jak poprawić plon późno wysianej pszenicy? Doładuj ją kwasami humusowymi!

kwasy humusowe w uprawie pszenicy

Coraz popularniejsze stają się alternatywne metody uprawy roślin – alternatywne w stosunku do tradycyjnego paradygmatu monokulturowych, intensywnie nawożonych plantacji. W związku z tym rolnicy często stosują techniki rolnictwa zrównoważonego, takie jak zmianowanie roślin. Pszenicę wysiewają po późno schodzącym przedplonie – kukurydzy. Jak zadbać o późno wysianą pszenicę? Czy kwasy humusowe w uprawie pszenicy to dobry pomysł? Zapraszamy do lektury.

Zalety wysiania pszenicy po kukurydzy

Dlaczego w ogóle warto zdecydować się na wysiew pszenicy po kukurydzy? Przede wszystkim dlatego, że przedplon zwiększa ilość materii organicznej w glebie, co zwiększy potencjał plonotwórczy pszenicy. Co więcej, rośliny z późnego wysiewu są bardziej odporne na wyleganie oraz choroby, zwłaszcza w początkowym etapie rozwoju. Dzięki temu wegetacja przebiega sprawniej, a uprawa nie wymaga potężnych ilości nawozów, aby ruszyć z wegetacją. Jednak taka technika nie jest pozbawiona wad. Wiosną nasilenie chorób wzrasta, a późno wysiana pszenica nie będzie jeszcze w pełni rozkrzewiona i gotowa na odparcie potencjalnych czynników stresowych. Czeka na nią także zagrożenie ze strony czynników atmosferycznych. Dlatego, jeżeli zdecydowałeś się na wysianie pszenicy po przedplonie z kukurydzy, powinieneś otoczyć uprawę szczególną opieką w tym newralgicznym okresie.

Prawidłowe przygotowanie podłoża kluczem do sukcesu

Najważniejsza jest gleba. To trywialne, ale niezwykle istotne prawidło sprawdza się szczególnie w późnej uprawie pszenicy. Ponieważ nie nawozi się jej początkowo azotem (aby zdążyła się zahibernować przed zimą), to gdy rusza z wegetacją potrzebuje niemalże natychmiastowe zastrzyku tego składnika. Dlatego w tym momencie gleba już musi być gotowa – żyzna, zdrowa, przepuszczalna i z dostępnym bogactwem substancji mineralnych. Jak to osiągnąć? Przede wszystkim zadbaj o prawidłowe rozdrobnienie i zmieszanie z glebą resztek pożniwnych. Taki zabieg wzmocni glebę, zmniejszy zagrożenie ze strony grzybów oraz ułatwi utrzymanie plantacji w optymalnym stanie.

Kwasy humusowe w uprawie pszenicy

Kwasy humusowe są składnikiem nowoczesnych ekologicznych stymulatorów wzrostu. Poprawiają liczne właściwości gleby: zwiększają zawartość próchnicy, regulują pH, poprawiają retencję wody i przepuszczalność, a także stymulują wzrost systemów korzeniowych roślin. Stosuj je regularnie, a gleba na twoich uprawach będzie żyzna i zdrowa oraz zapewni roślinom optymalne warunki wzrostu.

Kwasy humusowe mają wszechstronne działanie. Dzięki temu znajdują zastosowanie wszędzie, gdzie chce się poprawić plon, zdrowie i wygląd upraw. Oto niektóre z tych zastosowań:

W uprawie pszenicy po przedplonie sprawdzą się wyśmienicie, ponieważ pobudzają aktywność mikroorganizmów glebowych. Dzięki temu sprawniej przebiega proces mineralizacji resztek pożniwnych, które efektywnie wzbogacą glebę i zapewnią pszenicy dostęp do najważniejszych składników: azotu, fosforu i potasu. To prosty, tani i przyjazny sposób na obfity plon pszenicy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *