Choroby sukulentów. Jak im zapobiegać?

kwasy humusowe do roślin

Sukulenty (czyli rośliny gruboszowate) są uprawiane nie tylko ze względu na walory dekoracyjne, ale również właściwości zdrowotne. Poprawiają jakość domowego powietrza, a część z nich (np. aloes) wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Co więcej, sukulenty są roślinami niezwykle łatwymi w uprawie, idealnymi dla zapominalskich. Niestety, ich wytrzymałość ma też drugą stronę medalu, ponieważ wielu hodowców zostawia je całkowicie na pastwę losu. Zaniedbania mogą prowadzić do osłabienia roślin i wywoływać choroby. Jak sobie z nimi radzić? Jak pielęgnować sukulenty? W jaki sposób w uprawie sukulentów wykorzystać kwasy humusowe do roślin?

Sukulenty – przyczyny chorób

Wydawać by się mogło, że tak mocne i odporne rośliny jak sukulenty, są całkowicie odporne na wszelkie zaniedbania. Nic bardziej mylnego. Wciąż zagrażają im różne choroby, zarówno infekcyjne, jak i fizjologiczne. Te infekcyjne mają podłoże wirusowe, bakteryjne i grzybicze i mamy mniejszy wpływ na ich wystąpienie. Nie oznacza to, że jesteśmy całkowicie zdani na los. Poprawa naturalnego wigoru roślin sprawi, że będą silniejsze i sprawnie odeprą ewentualne ataki patogenów.

Z kolei choroby o podłożu fizjologicznym są spowodowane błędami w uprawie. Przede wszystkim mowa tu o niewłaściwym podłożu, np. o nie unormowanym pH lub niewystarczająco przepuszczalnym. Nieodpowiedni odczyn gleby będzie utrudniał przyswajanie mikro i makroelementów, co doprowadzi do niedożywienia roślin. W efekcie będą żółkły, a w ekstremalnych przypadkach ich rozwój całkowicie zahamuje. Gleba o złej przepuszczalności utrudni drenaż, co może powodować gnicie korzeni – niezwykle niebezpieczną chorobę. W uprawie sukulentów trzeba również pamiętać o zapewnieniu im dostępu do światła oraz regularnym podlewaniu. Jak widzisz, choć sukulenty są bardziej wytrzymałe od innych roślin, to wciąż czyhają na nie pewne niebezpieczeństwa.

Kwasy humusowe do roślin: idealne warunki rozwoju sukulentów

Kwasy humusowe, czyli naturalne substancje tworzące próchnicę glebową, odpowiadają za najważniejsze cechy fizykochemiczne podłoża. Dzięki temu tworzą perfekcyjne warunki rozwoju sukulentów: neutralizują pH, poprawiają retencję wody i przepuszczalność. Liczne badania przeprowadzane na roślinach uprawnych wykazały m.in., że kwasy humusowe stymulują rozwój systemów korzeniowych i poprawiają produkcję chlorofilu. Wzmocnione korzenie są odporniejsze na choroby oraz efektywniej pobierają wodę, a wraz z nią niezbędne mikro i makroelementy. Z kolei chlorofil wspomaga fotosyntezę, w konsekwencji sprawiając, że liście są soczyście zielone. Wszystko to sprawia, że sukulenty nie tylko są zdrowe i wytrzymałe, ale także prezentują się niezwykle atrakcyjnie. Twoja domowa przestrzeń będzie pełna fantastycznych, przepięknych roślin.

Profilaktyka chorób infekcyjnych u sukulentów

Kwasy humusowe pomagają chronić rośliny przed chorobami fizjologicznymi, ale co z wirusami, bakteriami i grzybami? W wypadku infekcji najważniejsza jest odwieczna zasada, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Wzmocnione dzięki zbawiennemu działaniu preparatów humusowych rośliny będą doskonale przygotowane na odparcie szkodników. W połączeniu z naturalnie wysoką wytrzymałością sukulentów sprawi to, że Twoje rośliny będą niemalże niezniszczalne.

Siła pochodząca z natury

Warto wspomnieć o tym, że kwasy humusowe są całkowicie przyjazne środowisku. Z tego powodu często wykorzystuje się je w rolnictwie i ogrodnictwie ekologicznym, ale nie tylko. Ich wpływ na przyswajalność składników odżywczych znacznie zwiększa produktywność roślin, znajdują więc zastosowanie we wszelkich uprawach. Tak naprawdę ich jedyną wadą jest to, że naturalny proces powstawania związków humusowych jest niezwykle żmudny. Na szczęście można wspomagać glebę substancjami ekstrahowanymi z węgla brunatnego i torfu. W ten sposób zwiększa się ilość węgla organicznego w glebie, co wspomaga powstawanie próchnicy. Kwasy humusowe zapewniają też źródło pożywienia dla mikroorganizmów glebowych i pomagają stworzyć stabilny ekosystem, w którym roślinom żyje się lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *