Brązowienie iglaków to problem, z którym zmaga się wiele osób. Chociaż na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się w porządku, a iglaki prezentują się zdrowo, po zebraniu opadłych igieł lub przyglądnięciu się uważnie gałęziom, widać kolor żółty lub brązowy. Istnieje kilka przyczyn, które mogą być odpowiedzialne za ten niepokojący widok. Część z nich to efekt drobnych zaniedbań pielęgnacyjnych lub naturalnego cyklu rozwoju krzewów. Jednakże, może również się zdarzyć, że zmiana koloru jest wynikiem zainfekowania rośliny groźnymi chorobami grzybowymi lub obecnością szkodników. Warto więc poznać możliwe przyczyny brązowienia tuj, świerków i innych iglaków, aby w porę zapobiec większym zniszczeniom i utracie krzewów.
Brązowienie iglaków – przyczyny
Jak już wspomnieliśmy, przyczyn może być kilka. Nie wszystkie stanowią poważne zagrożenie dla Twojej kolekcji, jednak warto obserwować krzewy, by mieć czas odpowiednio zareagować. Nierzadko to właśnie brązowiejący środek krzewu jest pierwszą z oznak, że z iglakiem dzieje się coś niedobrego. Jeśli więc na Twojej posesji rosną tuje lub inne krzewy iglaste, należy regularnie kontrolować ich stan, by nie dopuścić do rozwinięcia się choroby lub skutków nieodpowiedniej pielęgnacji. Prześledźmy, dlaczego iglak brązowieje.
Brązowienie iglaków – susza
Iglaki to rośliny, które preferują systematyczne podlewanie, zwłaszcza w okresach przedłużającej się suszy. Regularne dostarczanie wody to kluczowa zasada pielęgnacji, a pierwszym objawem niedoboru wody jest powolne brązowienie igieł, a w konsekwencji – całych pędów rośliny.
Co ważne, iglaki powinny być podlewane nie tylko latem, czy w okresie wegetacyjnym, ponieważ jest to gatunek, który na zimę nie przechodzi w całkowity stan spoczynku, a jedynie mocno spowalnia rozwój. Zaleca się, aby przed nastaniem pierwszych przymrozków starannie nawodnić krzewy, co pozwoli pobrać i zgromadzić w tkankach duże ilości wilgoci. Jest to szczególnie istotne w momencie zamarznięcia podłoża, co uniemożliwia roślinie samodzielne pobieranie wilgoci z gleby.
Dlaczego iglaki brązowieją – niedobory składników pokarmowych
Częstą przyczyną brązowienia iglaków są niedobory związków pokarmowych, zwłaszcza magnezu i żelaza. Szczególnie wrażliwe na brak magnezu są cyprysy i świerki. Niedobór objawia się żółknięciem, a następnie brązowieniem i usychaniem igieł w dolnych partiach krzewów.
Z kolei brak żelaza skutkuje odbarwieniem młodych pędów rośliny, zlokalizowanych na górze iglaka.