Rolnictwo ekologiczne cieszy się mieszaną popularnością. Chociaż Unia Europejska zawzięcie je promuje, to wielu rolników obawia się konwersji oraz związanym z nią spadkiem plonów. Czy płynące ze zrównoważonych upraw korzyści równoważą te straty? Przedstawiamy najważniejsze zalety rolnictwa ekologicznego.
1. Rolnictwo ekologiczne pomaga chronić środowisko
Ziemski ekosystem jest stosunkowo delikatny. Cała natura jest połączona siecią wzajemnych powiązań, a zniszczenie równowagi w jednym aspekcie pociąga negatywne konsekwencje w innych. Może się wydawać, że promowanie ochrony środowiska to zaledwie fanaberia ekologów, ale wbrew pozorom ekologiczne działania mają bezpośredni wpływ na zyski rolników. W stabilnym i zdrowym ekosystemie gleba jest bowiem bardziej produktywna, a co za tym idzie, rośnie potencjał plonotwórczy upraw.
Środowisko naturalne odgrywa ogromną rolę w zaspokajaniu podstawowych potrzeb ludzkości. Obowiązkiem nas wszystkich jest dbanie o ekosystem, zwłaszcza w dobie zmian klimatycznych. Dzięki temu przyszłe pokolenia także będą miały dostęp do bogactw naturalnych naszej planety. Zrównoważone rolnictwo pomaga w ochronie środowiska oraz zmniejsza zależność od nieodnawialnej energii. Redukuje również zużycie środków chemicznych: nawozów i pestycydów. Intensywne stosowanie tego typu preparatów odbija się na zdrowiu zwierząt i ludzi, a także pszczół, których populacja gwałtownie spada, niosąc za sobą szereg negatywnych konsekwencji. Jeżeli zdecydujesz się na gospodarstwo ekologiczne, pomagasz nie tylko sobie, ale również innym: całej planecie.
2. Zapobieganie zanieczyszczeniom
Branża agronomiczna jest jednym z największych polutantów. Oczywiście nie przykłada się do zanieczyszczeń tak mocno, jak np. sektor transportu, ale wciąż dokłada swoją cegiełkę do postępującego skażenia środowiska. Dlaczego? Głównie w wyniku intensywnego używania nawozów i pestycydów. Zaledwie około 50% azotu pochodzącego z nawozów zostaje użyte przez rośliny – reszta uwalnia się do atmosfery. Podobnie jest z innymi pierwiastkami. W rolnictwie zrównoważonym wytwarzane w trakcie uprawy odpady pozostają w ekosystemie gospodarstwa. Uprawy ekologiczne zużywają mniej nawozów i oprysków z pestycydów, co ogranicza zanieczyszczenia powietrza i wody.
3. Rolnictwo ekologiczne wspomaga zapobieganiu erozji gleby
Erozja gleb to zjawisko postępujące w zastraszającym tempie. Z tego powodu pod znakiem zapytania stoi bezpieczeństwo żywności w niedalekiej przyszłości. Erozja to proces naturalny, do którego przyczyniają się zjawiska atmosferyczne takie jak deszcze nawalne i silny, porywisty wiatr. Niemniej jednak, jak wykazały międzynarodowe badania, do erozji przyczyniają się również ludzie, m.in. w wyniku niewłaściwych praktyk rolniczych. Intensyfikacja rolnictwa osłabia glebę, przez co staje się ona bardziej podatna na wymywanie i wywiewanie. To niebezpieczny proces, redukujący zdolności produkcyjne gruntów rolnych. Rolnictwo zrównoważone pozwala ograniczyć wyniszczający wpływ przemysłu agronomicznego na glebę. Dzięki temu będzie ona zdrowsza i wytrzymalsza, a więc lepiej przygotowana do ochrony przed trudnymi warunkami atmosferycznymi.
Jak dbać o plony w rolnictwie ekologicznym?
Chociaż gospodarstwa ekologiczne mają niewątpliwe zalety, to trzeba pamiętać, że dbanie o plony w tego typu uprawach jest faktycznie trudniejsze. Wymaga zmiany podejścia i zaangażowania alternatywnych technik agronomicznych. Jednym ze środków, który wspaniale w tym pomaga, są kwasy humusowe. To naturalne substancje będące składnikiem nowoczesnych stymulatorów wzrostu. Nie są to nawozy, ale skutecznie poprawiają właściwości gleby, dzięki czemu zwiększają przyswajalność składników odżywczych przez rośliny. Są również całkowicie przyjazne środowisku i dopuszczone do użycia w uprawach prowadzonych zrównoważonymi technikami. Chcesz wiedzieć więcej o tym, jak wspierać plony w rolnictwie ekologicznym? Zapraszamy do lektury naszego artykułu na ten temat.